Avfallsplanen Mål 1

Avfall från boende och verksamma i staden ska minska och det som ändå uppkommer ska tas hand om resurseffektivt.

TIllbaka till Avfallsplanen

Beskrivning

Detta mål är av central betydelse och återfinns med en snarlik lydelse i Stockholms miljöprogram 2012-2015. Stockholms stad strävar efter att flytta avfallet uppåt i enlighet med EU:s avfallshierarki, eller i dagligt tal avfallstrappan.

Generellt sett ökar resurshushållningen ju högre upp i avfallstrappan man kommer. Att minska mängden avfall som uppkommer är en stor och viktig utmaning inom miljöarbetet. Är inte det möjligt ska avfallet återanvändas, materialåtervinnas eller energiåtervinnas. I sista hand ska det deponeras – läggas på soptipp. Naturvårdsverkets kommande nationella program för förebyggande av avfall kommer att vara ett stöd i kommunernas arbete med den frågan.

Mängden avfall som uppkommer i samhället styrs av många olika faktorer och är till stor del konjunkturberoende. Sambandet mellan ekonomisk tillväxt och att mer avfall genereras behöver brytas. En förutsättning för det är att resurser utnyttjas effektivare, att konsumtionsmönstren förändras och att produkters livstid förlängs.

Kommunerna har idag få verktyg för att direkt påverka flödena av avfall i samhället. Inom den egna verksamheten har dock Stockholms stad en viktig roll i arbetet med att minska avfallsmängderna.

Genom att samla in matavfall separat i stället för låta det följa med soppåsen till förbränning, fås biogas som kan användas som fordonsbränsle samt en näringsrik rötrest som kan användas som gödningsmedel. Produktion av fordonsgas ur matavfallet bidrar även till uppfyllelsen av Stockholms miljöprograms mål om att utsläppen av växthusgaser ska minska till högst 3 ton CO2-ekvivalenter per stockholmare till år 2015. Insamling av matavfall berörs även i Stockholms stads biogasstrategi.

Steget materialåtervinning i avfallstrappan berör bland annat förpackningar och tidningar. Att förbättra hushållens möjligheter att lämna förpackningar och tidningar i nära anslutning till fastigheten, kan bidra till bättre utsortering.

En förutsättning för att mängden avfall som nyttiggörs ska kunna öka är att det finns tillräcklig behandlingskapacitet i regionen och en stark eftermarknad för respektive avfallsslag.

Vision för år 2030

En medveten produktion och konsumtion gör att mindre mängder avfall uppkommer och trenden med ökande mängder har brutits. Allt avfall tas omhand på det mest resurseffektiva sättet.

1.1 Avfall ska förebyggas och en större andel produkter ska återanvändas.

Beskrivning

Generellt sett har både produktionen av nya varor och det avfall de ger upphov till en negativ miljöpåverkan. En minskning av avfallsmängderna kan ske genom att producenterna tillverkar varor som ur ett livscykel- perspektiv genererar mindre avfallsmängder, genom medveten konsumtion och genom att en större del avfall återanvänds.

I den nationella avfallsplanen står att ”Återanvändningen av hushållsavfall ska öka, bland annat genom att det ska bli enklare för hushållen att lämna material och produkter för återanvändning”.

Åtgärdsbehov

  • Utökad information om avfallsminimering och återanvändning.
  • Dialog mellan berörda verksamheter i Stockholms stad kring hur arbetet med avfallsminimering kan bedrivas.
  • Skapa förutsättningar för återbruk.
  • Fortsatt styrning via avfallstaxan mot miljöanpassad avfallshantering.
  • Vid inköp och upphandling planera för en minskad avfallsmängd, exempelvis genom att ställa krav på återtagande av emballage.

Aktörer

Såväl alla avfallsinnehavare och producenter av varor, som Stockholms stads nämnder och bolag är ansvariga för att delmålet ska nås. Staden kan hjälpa till att skapa förutsättningar för avfallsminimering.

Uppföljning

  • Det avfall som faller under kommunens ansvar följs upp av Trafikkontoret. För övrigt
    avfall saknas idag samordnad statistik.
  • Mängd insamlat hushållsavfall per person år 2.
  • Mängd avfall som tas emot för återbruk på återvinningscentralerna år 3.