Avfallsplanen Mål 4

Avfallshanteringen ska vara en självklar del i planeringsprocesserna.

TIllbaka till Avfallsplanen

Beskrivning

Detta mål har en central roll för måluppfyllelsen för alla övriga mål.

I takt med att stadens befolkning växer förväntas även mängden avfall som ska tas om hand öka. Samtidigt medför den mer tätbebyggda staden att det blir svårare att finna lämpliga ytor för avfallshanteringen, och en tätare trafik ställer ännu högre krav på god logistik för avfallstransporterna. Detta i kombination med att de moderna systemen för avfallshantering ofta har ett stort behov av plats för till exempel sortering och omlastning. Även om storstaden har goda generella förutsättningar för en effektiv avfallshantering, är det en utmaning att skapa system som är lättillgängliga, miljö- och kostnadseffektiva och samtidigt väl anpassade till stadsmiljön. Beroende på typen av bebyggelse behövs i vissa områden lokala lösningar medan det i andra områden passar bäst med en central anläggning. Det finns också en framkomlighetsaspekt i hur avfallshanteringen planeras.

En annan typ av avfall som har en utrymmeskrävande hantering är snömassor. Enligt Naturvårdsverket är snö som har röjts från gator och torg att betrakta som avfall, på grund av risken för föroreningar. Tippning av snö i vattenområden får därför endast ske med dispens. För att snöröjningen ska kunna fungera effektivt i staden och att snömassorna ska kunna hanteras utan onödigt miljöbelastande transporter krävs att det finns lämpliga ytor reserverade för snöhantering runtom i staden.

I Stockholms översiktsplan Promenadstaden anges att:
Stadens planeringsmål om minskade avfallsmängder, omhändertagande av farligt avfall, ökat nyttiggörande av avfall samt god tillgänglighet står fast.
Staden ska värna om områden och anläggningar för teknisk försörjning och vid behov pröva nya platser.

Samarbetet kring anläggningar för nya energilösningar ska intensifieras.

Staden ska planera för ökad tillgänglighet i avfallshanteringen. Miljöstationer och källsorteringsplatser för vardagsavfall ska förläggas till lättillgängliga platser, samtidigt som stadsmiljön beaktas. Sopsugssystem för hushållsavfall och nedgrävning av källsorteringsplatser har stora fördelar, men det krävs en kombination av insamlingssystem som är anpassade till lokala och ekonomiska förutsättningar.

Vision för år 2030

Planering för hanteringen av avfall finns med i ett tidigt skede på alla nivåer; stadsövergripande, områdesplanering samt vid om– och nybyggnation av enskilda fastigheter. Alla som är involverade i planeringsprocesserna har god kännedom om avfallsfrågorna och ser avfallshanteringen som en del av infrastrukturen. Stor hänsyn tas till hur vi människor ska ha god tillgänglighet till systemen samtidigt som de anpassas till stadsmiljön.

4.1 Vid all ny bebyggelse och större ombyggnationer ska avfallsfrågorna beaktas redan vid den inledande projekteringen.

Beskrivning

Det är viktigt att avfallsfrågorna kommer in på ett tidigt skede i planeringen för att hitta ytor för återvinningssystemen, så att återvinningsgraden kan öka och avfallsmängden minska. Det är också angeläget att vid planeringen av framtida avfallshantering integrera de övriga strategi- och plandokument som finns i staden och regionen. Många aktörer är involverade och det finns ofta flera, ibland motstridiga, intressen som ska jämkas samman. Utveckling byggs tillsammans.

Åtgärdsbehov

  • Kommunicera avfallsplanen till alla inom Stockholms stad som arbetar med planering av nya och befintliga områden.
  • Utveckla samarbetet mellan förvaltningarna i staden och skapa rutiner för att få med avfallsfrågor tidigt i planeringen.
  • Skapa möjligheter för en effektiv avfallshantering, med separat insamling av matavfall, vid alla nybyggnationer och större ombyggnationer.
  • Utreda möjligheten att skapa ett tematiskt tillägg till översiktsplanen rörande planeringen av avfallshanteringen.
  • Utveckla samarbetet på regional nivå i kommunövergripande planeringsfrågor.
  • Integrera Stockholms stads övriga strategi- och styrdokument i arbetet med planeringen av avfallshanteringen.

Aktörer

Alla förvaltningar har ett ansvar för att avfallsfrågan finns med i respektive verksamhet. Särskilt berörda är Stadsbyggnadskontoret, Exploateringskontoret och Trafikkontoret. På regional nivå har de kommunövergripande organisationerna en viktig samordnande roll.

4.2 Områden i staden ska reserveras för avfallsrelaterad verksamhet

Beskrivning

Avfallshanteringen i staden är beroende av att ytor avsätts för teknisk försörjning. Åtrvinningscentraler, omlastningsstationer, behandlingsanläggningar, återbruksplatser och snötippar behöver utrymme. Befintliga anläggningar behöver ersättningsplatser om de inte kan fortsätta sin verksamhet på den ursprungliga platsen. Även privata aktörer som utgör är en del i avfallskedjan behöver kunna bedriva verksamhet.

Åtgärdsbehov

  • Säkra att dagens återvinningscentraler finns kvar eller att ersättningsplatser finns om någon måste tas bort.
  • Reservera markområden i staden för avfallsrelaterad verksamhet både i Stockholms stads och i andra aktörers regi.
  • Samverka med grannkommunerna kring gemensamt markutnyttjande.

Aktörer

Stadsbyggnadskontoret, Exploateringskontoret och Trafikkontoret.

Nyckeltal

Antal områden som reserveras för avfallsverksamhet.

4.3 Nya tekniklösningar ska provas och utvecklingen av insamlingssystem ska fortsätta.

Beskrivning

Stockholm är en stad med många olika typer av bebyggelse med olika förutsättningar. För att få en väl fungerande avfallshantering överallt krävs ett brett utbud av systemlösningar. Nya tekniker behöver därför prövas och befintliga system behöver fortsätta utvecklas. När staden växer kan de nya områdena erbjuda möjligheter för tidigare oprövade lösningar. Avfallssystemen i nya områden kan ibland också lösa eventuella problem med avfallshanteringen i angränsande, befintliga områden.

Åtgärdsbehov

  • Arbeta vidare med möjligheten att koppla papperskorgar till sopsugssystem.
  • Arbeta vidare med att kombinera sopsug med en utökad källsortering.
  • Säkra att kompetens och resurser finns i Stockholms stad både för planering och för sjösättning av nya avfallslösningar.
  • Fortsätta att utveckla samverkan med andra kommuner i regionen kring planering och andra gemensamma frågor som rör avfallshanteringen.

Aktörer

Stockholms stad, byggherrar och entreprenörer.