Julen står för dörren och vi är mitt inne i julklappshandel, julbak och julpysslande. Vi lyser upp våra kvällar med mängder av levande ljus och elektroniska ljusstakar och ljusslingor. En mysig tid, men som också kräver sin eftertanke vad gäller avfall och sortering.
Julstöket innebär en del avfall och liksom mycket annat gäller det att var sak kommer till sin plats. Vi vill därmed ägna detta inlägg åt att berätta lite om hur du återvinner och sorterar nu under julen.
Tänk på avfallet redan innan julfirandet
Innan vi går in på hur och var du sorterar avfall som kommer i mängder under jul, vill vi nämna vikten av att ha avfallet i åtanke redan från början.
Under julklappshandlandet finns det exempelvis flera alternativ som ger mindre avfall och därmed mindre påverkan på miljön. Det kan exempelvis vara julklappar i form av en gåva till välgörenhet, en upplevelse eller en tjänst – julklappar som är minst lika uppskattade som att få en produkt direkt i handen. Skillnaden är mindre avfall att hantera.
Sortera resterna av era julklappar
Under julafton så öppnas mängder av julklappar runt om i vårt avlånga land. Papper och snören läggs åt sidan och samlas ofta i en papperskasse eller påse under öppnandet, men vad gör vi då med dessa rester av våra julklappar?
Ta med inslagspappret till en återvinningsstation nära dig och lämna inslagningspappret bland pappersförpackning och inte någon annanstans. Det är inte helt ovanligt att det hamnar bland tidningar, vilket alltså är helt fel. Alla snören som pryder klapparna lägger vi bland det brännbara avfallet i våra hushållssopor.
När vi inhandlar olika produkter som ska ges bort som julklapp är de ofta inpaketerade i plats, bubbelplats frigolit och pappkartong. Se till att detta också sorteras och läggs i rätt behållare vid återvinningsstationen så att det kan återanvändas på nytt.
Så hanterar du värmeljusen när de brunnit ut
Finns det något mysigare än att tända upp levande ljus hemma strax efter att dagen övergått till mörk eftermiddag?
Under denna mörkare tid brinner det levande ljus dagligen runt om i landet med syfte att skapa en mysigare tillvaro. Här får vi varje år lära oss om hur vi varsamt ska hantera dessa ljuskällor, så att inte otäcka bränder uppstår. Vi vill uppmana till att du även ska hantera värmeljusen väl efter att de brunnit ut.
Många av våra levande ljuskällor kommer från värmeljus och här ska behållaren sorteras efter att ljuset brunnit ut. Här är det bra att veta att själva värmeljusbehållaren och vekeshållaren är av olika material – aluminium respektive stål. Lossa därför vekeshållaren i botten innan du lägger delarna bland metall vid din återvinningscentral. Detta kan vara lite pilligt, men nödvändigt när de olika materialen bland metallskrotet ska sorteras. När metallskrotet särskiljs och delas upp så används nämligen magneter som stålet kommer att fastna vid men inte aluminiumet.
Värmeljusen är små och kan lätt hamna bland de vanliga hushållssoporna, men vi gynnas alla av om de åker med till återvinningsstationen så de kan återvinnas. Detta då återvinning av förbrukade material kräver mindre energi i jämförelse med att tillverka helt nytt material.
Refill-värmeljus – ett miljövänligare alternativ
Tips på ett miljövänligare alternativ är refill-värmeljus som går att köpa billigt hos flera återförsäljare. När stearinet brunnit ned så är det lätt att bara lägga i ett nytt värmeljus i behållaren. Med dessa refill-värmeljus minimerar vi mängden och behovet av aluminium och metall för tillverkning av värmeljus.
Tjugondag knut och granen ska ut
Den 13:e januari infaller Trettondagsafton, även kallad Tjugondag Knut då den infaller 20 dagar efter julafton. Denna helgdag berättar enligt traditionen att julen är slut, och det är denna dag som julpynt och julgran vanligtvis tas bort och packas tillbaka ned lådorna. Och vad brukar du göra med din gran? Var går du och slänger den?
Numera finns särskilda avlämningsplatser just för granar, för att på så vis undvika att granar slängs och dumpas på våra gator. Blir du ertappad med att slänga din gran på gatan kan du åka dit för nedskräpning och betala böter. Onödigt, eller hur?
Dessa särskilda platser för granar finns utspridda över hela Stockholmsområdet och vissa områden har flera inlämningsställen, så det finns egentligen ingen bortförklaring till att inte lämna in den. Granarna kan lämnas in fram till sista januari 2016.
Du kan även lägga din gran bland grovsoporna, men då gärna nedklippt i en soppåse. Hör med värden först och se vad som gäller just i ditt hus.
När granarna lämnats in så skickas de för återvinning och blir till biobränsle. Så se till att de hamnar på rätt plats och inte på gatan!
Och till sist – vi på Återvinning Stockholm önskar er alla en God jul!